#
SĀKUMLAPA # PAR MUMS # KONTAKTI # PAKALPOJUMI # NODERĪGA INFORMĀCIJA # NOTEIKUMI #  
#









 » Informācija par valstīm » Bali sala (Indonēzija)

 - Meksika
 - Bali sala (Indonēzija)
 - Malaizija

Bali sala (Indonēzija)

 



Lielākā pilsēta: Denpasara
Iedzīvotaju skaits: 3,150,000
Etniskais sastāvs: Balinēzieši 89%
Valodas: Balinēziešu un Indonēziešu
Reliģija: Hinduisti 93 %
Laika zona: UTC+8

Vīza: ieceļošanai ir vajadzīga Indonēzijas vīza. Latvijas pilsoņi vīzu var noformēt uz vietas lidostā (~25 USD).

Bali sala ir viena no Indonēzijas 33 provincēm. Bali ir atpazīstama ne tikai kā populārs tūristu galamērķis, bet arī augsti attīstīta mākslas jomā - tēlniecība, glezniecība, metāla un kokgriezumi ir ļoti iecienīti Bali un daudzi šie mākslas izstrādājumi tiek eksportēti uz visu pasauli.
Balinēziešu tautas dejas un mūzika ir ne tikai tūristu izklaide, bet vietējās kultūras neatņemama sastāvdaļa.

Bali salu nereti sauc par Dievu salu, tas tāpēc, ka salā ir tūkstošiem un tūkstošiem tempļu, praktiski katrā mājā, katrā viesnīcā ir sava lūgšanas vieta un savs templis.

Bali sala ir 153 km gara un 112 km plata. Augstākais
punkts ir Agung kalns kas ir 3,142 m augsts un ir pieskaitāms pie aktīviem vulkāniem, pēdējais izvirdums šeit notika 1963. gadā.
Galvenās pilsētas ir ostas pilsēta Singaraja un Bali galvaspilsēta - Denpasara. Maza pilsētiņa Ubud ir pazīstama kā "mākslinieku" pilsēta - visas ieliņas šeit sastāv no mākslas galerijām, kokgriezēju darbnīcām, batikas darbnīcām un maziem suvenīru veikaliņiem. Interesanti ir tas, ka var redzēt ne tikai amatnieku "galaproduktu", bet arī pašu izgatavošanas procesu.
Galvenā tūristu pilsēta skaitās Kuta, šeit arī notika briesmīgā traģēdija, kad tika uzspridzināi 2 naktsklubi un bojā gāja vairāk kā 200 cilvēku. Pašlaik šajā vietā ir uzcelts memoriāls kurā iekalti visu bojā gājušo vārdi.
Kutas ieliņas ir pilnas ar maziem restorāniņiem, bāriem, veikaliņiem un viesnīcām, turpat dažu minūšu gajienā ir arī Kutas pludmale, kas piedāvā dažādas ūdens aktivitātes vai vienkārši laiskošanos saulē. Protams, ka pludmalē ir arī daudz visdažādāko tirgoņu, kas piedāvās jums nopirkt dažādus suvenīrus un dažkārt var kļūt arī pārāk uzmācīgi.

Tikai tūristiem ir domāta arī samērā nesen uzceltais Nusa Dua kūrorta centrs - arī šeit ir veikaliņi un restorāni, kuros cenas ir augstākas nekā Kutā, toties ir mierīgāka un klusāka noskaņa.

Ceļi salā ir ļoti labi, tikai jārēķinās ar to, ka salas apdzīvotība ir ļoti liela un līdz ar to autotransoporta uz ceļiem ir ļoti daudz un braukšana ļoti intensīva, tā kā riskēt un braukt pašiem nebūtu īsti prāta darbs, labāk noīrēt šoferi ar mašīnu un ļauties vietējo šoferīšu izveicībai.

Bali salai apkārt ir daudz koraļu rifu, tādēļ dažas pludmales ir ļoti mierīgas un pasargātas no lieliem viļņiem, bet dažas tieši otrādi ir īsta paradīze sērfotājiem un īsts pārbaudījums peldētājiem. Pirms atdoties ūdens stihijai, der nopietni novērtēt savas spējas un peldētprasmi.

Liela daļa bali iedzīvotāju nodarbojas ar lauksaimniecību un tieši ar rīsu audzēšanu. Tādēļ viena no Bali vizītkartēm ir tieši fantastiskie terasveidīgo rīsu lauku skati. Tas ir kaut kas vienreizējs vērot šīs ainavas, kas viena otra nomaina pēc katra ceļa līkuma. Jāsaka gan ka šo lauku apstradē pēdējā gadsimta laikā nekas īpašs nav mainījies un zemnieki tos apstrādā joprojām ar rokām ņemot palīgā tikai savus mājlopus, ko iejūdz speciāli veidotos arklos. Var tikai apbrīnot šo cilvēku strādīgumu un izturību. Ir rajoni, kuros vairāk tiek audzēti augļi un dārzeņi, kā arī zvejnieku ciematiņi.

Galvenie apskates objekti:

"Besakih" templis - Bali galvenais templis, bieži tiek saukts arī par "mātes templi". Sākts celt 1000 gadus atpakaļ, tas sastāv no galvenā tempļa un vairākiem citiem tempļiem kas izvietoti ap tiem uz septiņām terasēm kalna pakajē. Lai aplūkotu šo templi ir jārēķinās, ka ceļā (turp un atpakaļ) jūs pavadīsiet visu dienu.

"Ulundanu" templis - viens no lielākajiem un skaistākajiem Bali tempļiem, kas atrodas ļoti gleznainā vietā - kalnu pakājē, Bratan ezera krastā.Šī ir viena no visvairāk fotogrāfētām vietām Bali salā, vieta ar īpašu auru un fantastisku ainavu, ko papildina apkart esošais botaniskais dārzs.

"Tahan Lot" templis - otrais lielākais Bali templis, atrodas 45 min. braucienā no Kutas. Templis atrodas ūdenī un to var apskatīt tikai no krasta. Līdz templim ar kājām var nokļūt tikai bēguma laikā (tūristiem ieeja tur ir liegta), runājot, ka templi apsargā arī indīgas čūskas , kuras dzīvo klinšu dobumos. Vislabāk gleznaino piekrasti un templi apskatīt vakarā, saulei rietot šeit var redzēt patiesi skaistas dabas ainavas.

"Uluwatu" templis - atrodas netālu no Nusa Dua rajona. Atrodas pašā okeāna krastā, augstu un stāvu klinšu virsotnē ar vienreizeju skatu uz okeāna lielajiem viļņiem kuri sašķīst pret piekrastes klintīm. 
Gar klinšu malu ir izveidota apmeram kilometru gara taka, kas ved uz nelielāms lūgšanu vietās un maziem tempļiem. Ejot pa šo taku paveras aizvien jaunas ainavas, kas pārsteidz ar savu varenumu.
Ir jāuzmanās no mērkaķiem, jo tie mēdz uzbrukt un atņemt somas, vai citas sīkas lietiņas. 

"Putnu parks" - visdažādākie eksotiskie putni tikai rokas stiepiena attālumā. Koši, lieli papagaiļi, kas labprāt ar jums parunāsies un pasēdēs jums uz pleca. Parkā ir vairāk kā 1000 putnu un vairāk kā 250 to veidu.

Un protams slavenās Bali rīsu terases. Lai tās redzētu ir jāpabrauc vairāk uz salas vidieni. Aprakstīt to nav iespējams, tas vienkārši ir jāredz. Skaisti!

  Copyright © 2012. All rights reserved izstrādāts: evolution.lv